MASZ OKAZJĘ ŻEBY ODPOCZĄĆ!Sprawdź nasze hotelowe hity cenowe!
Strona główna
Blog
Podróże kulinarne
Kuchnia czeska – tych potraw musisz spróbować, podróżując do Czech

Kuchnia czeska – tych potraw musisz spróbować, podróżując do Czech

ON
Ola Nazimek
27 marca 2024
11 min czytania
Udostępnij:
Kuchnia czeska – tych potraw musisz spróbować, podróżując do Czech

Myśląc o czeskich potrawach, do głowy przychodzą Ci knedliki, gulasz i dobre piwo? Masz rację – to właśnie smak Czech! Wyjątkowych dań jest tu jednak znacznie więcej i dlatego dzisiaj chcemy zabrać Cię w podróż po tradycyjnej kuchni czeskiej, która ma naprawdę wiele do zaoferowania. Zapnij pasy i ruszamy!

Czym charakteryzuje się czeska kuchnia?

Dania kuchni czeskiej są niezwykle smaczne i aromatyczne. Dużo tu swojskiego jadła, więc nie ma ryzyka, że nie najesz się do syta. Czesi lubią zjeść dużo i dobrze, dlatego wybierając się do Czech, koniecznie jako jeden z punktów wycieczki ustal wizytę w kilku tradycyjnych restauracjach, by naprawdę poznać smak tego kraju.

Co Czesi lubią zjeść? Znajdziesz tu gęste zupy, doskonałe sosy i różnorodne mięsa. Bazą dań czeskich są: mięso (najczęściej wołowe), śmietana, czosnek, warzywa korzeniowe, ziemniaki, knedliki, sery. Niektóre smaki są podobne do tych, jakie znajdziesz w polskich książkach kucharskich, ale i różnic jest sporo. Kuchnia czeska wiele inspiracji czerpie z kuchni niemieckiej i austro-węgierskiej, dlatego z pewnością podczas swojej podróży spotkasz wiele nieznanych potraw, które pozytywnie zaskoczą Cię aromatem, smakiem czy wyglądem. Czytaj dalej i znajdź swoje ulubione dania kuchni czeskiej!

Czeska zupa z kapusty i kiełbasy

Tradycyjne dania czeskie

Co zjeść w Czechach? Oto lista popularnych dań czeskich, które rozpieszczą Twoje podniebienie.

  • Guláš: tradycyjny czeski gulasz jest przyrządzany z wołowiny, podawany z gęstym sosem z dodatkiem papryki i obowiązkowo ze świeżymi knedlikami. Tej potrawy nie możesz przegapić!
  • Vepřo knedlo zelo: to typowe czeskie danie, którego skosztujesz w większości restauracji. Danie składa się z porcji pieczeni wieprzowej, knedlików oraz gotowanej kapusty. Zamów, jeśli jesteś głodny po całodziennym zwiedzaniu. Po zjedzeniu całej porcji z pewnością odzyskasz energię na dalszą część dnia!
Vepřo knedlo zelo - tradycyjne danie czeskie
  • Knedliki: w kuchni czeskiej potrawą, która zasługuje na szczególną uwagę, są właśnie knedliki. Podawane w wersji na wytrawnie – do mięsa i sosów – bądź na słodko z owocami, są obowiązkowym do spróbowania specjałem w Czechach. Do dań mięsnych najczęściej podaje się knedliki houskové (z mąki pszennej) lub knedliki bramborové (z gotowanych ziemniaków). 
  • Svíčková na smetaně: to kolejne czeskie danie narodowe, którego koniecznie trzeba spróbować, będąc w Czechach. Zamawiając tę potrawę, decydujesz się na porcję kruchej polędwicy wołowej, podawanej – a jakżeby inaczej – z knedlikiem oraz gęstym sosem. Svíčková na smetaně to kwintesencja czeskiej kuchni – mięso, sos i knedlik. Czego trzeba więcej do szczęścia?
Svíčková na smetaně - tradycyjna czeska potrawa
  • Smažený sýr: to pyszna potrawa czeska idealna dla wegetarian. Panierowany, a następnie smażony ser może być serwowany w postaci przystawki, dania głównego lub street foodu – w tym wypadku najczęściej jest podawany w bułce. Do przyrządzenia tej potrawy wykorzystuje się ser żółty (np. edamski) lub ser typu camembert (hermelin).
Smażony ser - popularne danie czeskie

Tradycyjne zupy czeskie

Wśród znakomitych czeskich dań nie brakuje aromatycznych i rozgrzewających zup. Oto najpopularniejsze z nich:

  • Bramboračka: czyli zupa ziemniaczana. Pierwotnie była traktowana jak zupa dla biedoty, dziś stanowi prawdziwy rarytas. Podaje się ją z suszonymi grzybami, warzywami korzeniowymi i zieleniną. Pachnie i smakuje bajecznie! W niektórych restauracjach podaje się ją w miskach z chleba.
  • Cesneková polévka: czeska zupa czosnkowa jest tak dobra, że chyba na całym świecie nie znajdziesz lepszej. Mocno czosnkowy aromat łączy się tu z ciągnącym serem i chrupiącymi grzankami. Česnečka to prawdziwy smak Czech!
Zupa czosnkowa charakterystyczna dla czeskiej kuchni
  • Cebulaćka: to zupa cebulowa gotowana na bulionie warzywnym lub rosole z cebulą krojoną w piórka i ciągnącym się serem. Możesz też trafić na wersję zupy na czeskim piwie. Najlepiej smakuje jesienią, gdy idealnie rozgrzewa. Pycha!
  • Kulajda: to kolejna zupa czeska, jakiej warto spróbować. Kulajda jest zupą koperkową z mączną zasmażką. Do jej przygotowania używa się grzybów, ziemniaków, kwaśnej śmietany, gotowanych jajek i sporej ilości kopru. Po jednej porcji na drugie danie nie będziesz już mieć siły!
Typowe czeskie danie - kulajda
  • Rosół: w Czechach rosół występuje w kilku wersjach. Kuřecí to rosół drobiowy, hovězí – wołowy, a wywar warzywny to po prostu vývar. Będąc w Czechach, warto spróbować rosołu z wyjątkowym dodatkiem, jakim są játrové knedlíčky, czyli mięsne knedliki z wątróbką.

Czeskie przekąski

Co warto zjeść w Czechach do piwa? Oczywiście tradycyjne czeskie przekąski! Wśród nich są:

  • Nakládaný hermelín: to ser pleśniowy marynowany w oleju lub oliwie z dodatkiem cebuli, przypraw i ziół. Ten ser w smaku jest niemal identyczny jak francuski camembert. Wystarczy potrzymać go kilka dni w marynacie, by stał się obłędnie kremowy i niezwykle smaczny. Warto spróbować tego przysmaku!
  • Utopenec: kolejną popularną przekąską barową w Czechach jest utopenec, czyli nieduża kiełbaska parówkowa zamarynowana w occie i przyprawach.
Czeski utopenec
  • Topinky: proste w przygotowaniu, niedrogie, a przy tym obłędnie smaczne! Topinky to po prostu grzanki z chleba nacierane czosnkiem, doprawione solą, podawane ze startym serem lub z różnego rodzaju pastami. Topinky znajdziesz w każdym czeskim pubie – koniecznie spróbuj ich na miejscu!
  • Brambůrky: w wielu barach można spotkać też robione na miejscu i podawane na ciepło czipsy, czyli właśnie brambůrky. Zwykłe, paczkowane czipsy nie umywają się do tego specjału. Pychota!
Brambůrky, czyli czeskie czipsy
  • Pivní slama: czyli rodzaj chlebowych frytek. Ta przekąska to nic innego jak przysmażone kawałki chleba podawane z najróżniejszymi sosami. Jak widać, Czesi lubią stawiać na prostotę i dobrze im to wychodzi.
  • Olomoucké tvarůžky: miłośników serowych smaków z pewnością zachwycą tradycyjne, aromatyczne czeskie serki. Ich zapach czuć z daleka, a smak… Niebo w gębie!
Olomoucké tvarůžky - popularna w Czechach przekąska

Popularne czeskie desery

Dania kuchni czeskiej są tak sycące, że kiedy przebrniesz przez zupę i drugie danie, to z dużym prawdopodobieństwem na deser nie zostanie już miejsca. Na wypadek, gdybyś jednak miał zdolność pomieścić jeszcze coś słodkiego, przedstawiamy najpopularniejsze czeskie desery:

  • Wafle karlowarskie: to pochodzące z Karlowych Warów tradycyjne cieniutkie słodkie opłatki. Przypominają śląskie oblaty lub polskie andruty. Można je chrupać na potęgę i nigdy się nie nudzą!
  • Trdelnik: to przepyszny deser, którego obowiązkowo musisz spróbować. Trdelnik jest ciastem, które owija się wokół kija i w takiej formie grilluje, a następnie posypuje cukrem zmieszanym z cynamonem i podaje na ciepło. Okrągłą tubę z ciasta można też obtoczyć w polewie bądź wypełnić np. lodami. Trudno się oprzeć temu smakołykowi!
Trdelnik - popularny m.in. na ulicach Pragi deser
  • Hořické trubičky: to czeski produkt regionalny. Kruche rurki wykonane z cienkich wafli można chrupać solo lub zamoczyć je w polewie (np. czekoladowej) bądź nadziać słodkim kremem. Pyszna przekąska prosto z Czech, której koniecznie trzeba spróbować!
  • Žemlovka: to deser typu „coś z niczego”. Zapiekankę przygotowuje się z bułek lub chleba, jajek, mleka i startych jabłek lub gruszek. Namoczone w mleku z jajkiem i cukrem pieczywo przekłada się startymi owocami i zapieka. Można ją jeść na ciepło lub na zimno.
Žemlovka
  • Buchty: to tradycyjne czeskie drożdżówki z owocami lub dżemem owocowym. Choć można spotkać je w wielu krajach, to faktycznie pochodzą właśnie z Czech. Te nieduże, delikatne, maślane bułeczki gęsto układane są do pieczenia na blasze tak, że sklejają się ze sobą i po upieczeniu wymagają rozrywania. Posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie i w sam raz nadają się na poobiednią przekąskę.
Czeskie buchty na słodko

Co dobrego przywieźć z Czech?

Wybierasz się na wakacje do Czech i zastanawiasz się, co dobrego mógłbyś przywieźć ze sobą do kraju jako kulinarną pamiątkę? Nie zdziwimy Cię pewnie mówiąc, że czeskie piwo, prawda? W końcu Czechy to kraina piwem płynąca i doskonałych rodzajów tego trunku znajdziesz tu całe mnóstwo. Do wyboru masz m.in. klasyczne piwo jasne (po czesku svétlé) i ciemne (tmavé). Koniecznie spróbuj piwa z najsłynniejszych czeskich browarów, którymi są: Staropramen, Pilsner, Kozel czy Budweiser.

Jeśli od piwa wolisz wino, to koniecznie skosztuj wina z Moraw, które słyną z dużej liczby małych rodzinnych winnic. Produkuje się tu takie odmiany jak: Cabernet Moravia, Ryzlink vlašský, Palava, Tramín červený, Hibernal, Rulandské šedé, a nawet Cabernet Sauvignon czy Chardonnay.

Czeskie piwo

Tradycyjne czeskie potrawy zachwycają doborem składników, konsystencją i niebanalnym smakiem. Podczas wyprawy do Czech nie da się być głodnym! Tu wszystko pachnie i smakuje tak, że wprost trudno się oprzeć. Jeśli nasz artykuł tylko zaostrzył Ci apetyt na podróż do naszych południowych sąsiadów, to nie zwlekaj – wejdź w sekcję ofert na Triverna.pl i znajdź wygodny hotel blisko popularnych atrakcji turystycznych. Koniecznie pamiętaj, żeby w przerwie na zwiedzanie odwiedzić lokalną restaurację i napełnić brzuch czymś pysznym. Jesteśmy przekonani, że będziesz zachwycony! 

ON
Ola Nazimek
Udostępnij:

Podobne artykuły

Newsletter

Zapisz się na newsletter i zyskaj!

Najlepsze oferty, podróżnicze inspiracje, prezenty na urodziny.

Triverna
Triverna to ekskluzywny klub hotelowy ze starannie dobranymi ofertami w wyjątkowych cenach specjalnie dla klubowiczów. Korzystając z naszego Klubu masz pewność, że oferowane promocje są unikalnymi okazjami. Możesz zaoszczędzić nawet do 70%.Serwis triverna.pl używa cookies. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania - zapoznaj się z naszą polityką prywatności. Jeżeli chcesz zmienić swoje ustawienia dotyczące plików cookies, kliknij [tutaj], aby otworzyć banner z ustawieniami.