Strona główna
Blog
Podróże kulinarne
Polska kuchnia regionalna – te potrawy musisz spróbować, podróżując po Polsce!
Podróże kulinarne
Przewodniki i rankingi
Wszystkie wpisy

Polska kuchnia regionalna – te potrawy musisz spróbować, podróżując po Polsce!

ON
Ola Nazimek
30 stycznia 2024
11 min czytania
Udostępnij:
Polska kuchnia regionalna – te potrawy musisz spróbować, podróżując po Polsce!

Polska jest krajem bogatym nie tylko w piękne krajobrazy i ciekawe zabytki, ale także w wyjątkową kuchnię regionalną. Głodni wrażeń turyści mogą cieszyć się różnorodnością atrakcji turystycznych oraz ogromnym wachlarzem smaków. Czy poznawanie nowych lokalnych specjałów jest ciekawą atrakcją również dla Ciebie? Na myśl o kwaśnicy, blinach lub kartaczach robisz się głodny? Koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i dowiedz się, dokąd pojechać, aby zjeść cebularz, zuwkę czy moskole. Zapraszamy do lektury!

Turystyka kulinarna w Polsce

Turystyka kulinarna to rewelacyjny sposób na poznanie kultury, tradycji i smaków odwiedzanego przez Ciebie regionu. Jest wspaniałą metodą na zaspokojenie kulinarnych pragnień, ale także na zdobywanie nowej wiedzy i doświadczeń. Warto stworzyć sobie okazję do spróbowania wyjątkowych potraw, poznając przy tym także historię, która wpłynęła na ich powstanie.

Jeśli zdecydujesz się na podróż szlakiem kulinarnym danego regionu, koniecznie zaplanuj wizytę na lokalnych targach i w restauracjach serwujących dania kuchni regionalnej. Możesz również odwiedzić miejsca oferujące warsztaty kulinarne prowadzone w duchu lokalnych tradycji. To doskonały sposób na poznanie wyjątkowych receptur, często przekazywanych z pokolenia na pokolenie i mających swoje korzenie w dawnych obrzędach oraz zwyczajach.

Krajowe podróże same w sobie są wspaniałym doświadczeniem. Pomyśl tylko, o ile piękniejsze mogą być, jeśli pozwolisz sobie w czasie urlopowych podbojów rozpieścić także swoje kubki smakowe! Jeśli jesteś łasuchem, to koniecznie poznaj szczególnie polecane przez nas szlaki polskiej turystyki kulinarnej i zakochaj się w regionalnym jedzeniu!

Regiony kulinarne w Polsce - infografika

Potrawy regionalne Mazowsza

Czernina - tradycyjna polska zupa charakterystyczna dla regionu Mazowsza

Mazowsze jest jednym z najbardziej urozmaiconych regionów Polski pod względem kulinarnym. Tutejsze tradycje żywieniowe łączą w sobie wpływy z innych regionów (Kurpie, Kujawy), z okolicznych miast i wsi, a nawet smaki kuchni światowej. Największe urozmaicenie od dziesięcioleci można było zauważyć w Warszawie, która poza tym, że jest siedzibą województwa, musiała również reprezentować odpowiedni poziom jako stolica kraju. 

Od zawsze serwowano tu więc chętnie dania kuchni staropolskiej, będące wizytówką nie tylko regionu, ale i kraju. Warto wyróżnić dziczyznę, pieczoną kaczkę, dania z kaszy i ziemniaków oraz tradycyjne dla tego obszaru zupy – czarninę, grzybową, żur oraz flaczki po żydowsku. Podczas gdy niegdyś kuchnia całego regionu bazowała przede wszystkim na tradycjach ludowych, w samej Warszawie można było również smakować potraw inspirowanych kuchnią francuską czy rosyjską. 

Kaszuby – dania regionalne

Zupa rybna - regionalne danie Kaszub

Położenie geograficzne Kaszub gwarantuje dużą dostępność ryb, zarówno słono- jak i słodkowodnych, które stały się wizytówką kulinarną tej okolicy. Kaszubskie dania regionalne słyną z ryb, które przygotowuje się tutaj na wiele sposobów – w postaci wędzonej, marynowanej, gotowanej, pieczonej czy smażonej. To właśnie z Kaszub wywodzą się znane w całym kraju zupy rybne. Prawdziwym rarytasem, którego wręcz trzeba spróbować, będąc na Kaszubach, jest szlachetny królewski węgorz wędzony

Na uznanie pośród tutejszych specjałów zasługuje również gęsina, podawana pod wieloma postaciami. Jednym z dań regionalnych jest słynna czarnina, którą przygotowuje się tu z krwi gęsiej. Popularność zyskała również okrasa, będąca pastą do chleba przyrządzaną ze zmielonego mięsa gęsiego wymieszanego z tłuszczem i ziołami. Tutejsze tradycje kulinarne charakteryzowały się od lat prostotą, a częstymi składnikami dań były (i nadal są) ziemniaki, kasza oraz sezonowe owoce.

Regionalne potrawy lubelskie

Lubelski cebularz

Bardzo duży wpływ na kształtowanie się tradycji kulinarnych na Lubelszczyźnie miało położenie tego regionu na styku kultur wschodu i zachodu. Tutejsza kuchnia jest więc pełna inspiracji żydowskich, chłopskich oraz szlacheckich. Odwiedzając Lubelszczyznę i eksplorując ten region pod kątem kulinarnym, można wybierać z wyjątkowo różnorodnej oferty lokalnych dań. Lista produktów tradycyjnych została dzięki temu regionowi wzbogacona aż o 200 różnych pozycji!

Potrawy regionalne Lubelszczyzny bazują na prostych, niewyszukanych składnikach. Wiele pozycji w lokalnym menu przygotowuje się z kaszy gryczanej, mąki, białego sera oraz warzyw, wśród których prym wiedzie cebula. Jednym z dań (a właściwie przekąsek), z których słynie Lubelszczyzna, jest cebularz – okrągły placek na bazie pszenicy, pokryty od góry warstwą smażonej lub duszonej cebuli pokrojonej w kostkę bądź piórka. Innym popularnym daniem z cebuli jest zupa cebulowa o głębokim aromacie i wyjątkowym smaku. 

Uznaniem cieszą się tutaj pierogi biłgorajskie, czyli pierogi nadziewane farszem z kaszy gryczanej i białego sera. Charakterystyczne dla Lubelszczyzny są także różnego rodzaju miody – nie tylko powszechnie znany lipowy czy gryczany, ale też mód malinowy, wrzosowy, a nawet fasolowy. Warto spróbować też lubelski forszmak, który przypomina gulasz.

Regionalne przysmaki Górnego Śląska

Kluski śląskie z gulaszem - potrawa regionalna Górnego Śląska

Górny Śląsk to region o wyjątkowym dziedzictwie zarówno historycznym, kulturalnym, jak i kulinarnym, które łączy wpływy polskie, niemieckie i czeskie. Najbardziej znanym daniem tego regionu są oczywiście kluski śląskie, czyli pyzy ziemniaczane podawane najczęściej w towarzystwie modrej kapusty i rolady wołowej. Ten zestaw to flagowy śląski obiad – jeśli nigdy go nie próbowałeś, to koniecznie się skuś! 

Hucznie obchodzone na Śląsku święto górników – Barbórka – nie może odbyć się bez stołu zastawionego słynną golonką podawaną z piwem. Znanym daniem jest również kartoflak, którego składnikami są tarte pieczone ziemniaki z dodatkiem cebuli i tłustej wędliny. Nie można zapomnieć także o mozgole, który przygotowuje się ubijając ze smalcem ugotowane oddzielnie ziemniaki i kiszoną kapustę. Ważnym elementem tutejszej tradycji kulinarnej jest również krupniok, który jest rodzajem kaszanki oraz kiełbasa śląska przyrządzana według tradycyjnych receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Podhale – regionalne smakołyki

Podhalański oscypek

Podhale było niegdyś jednym z biedniejszych obszarów kraju, co zdecydowanie wpłynęło na tutejszą kuchnię regionalną. Podhalańskie przysmaki bazują więc na prostych, jednak treściwych składnikach, takich jak kapusta, ziemniaki czy kasze. Charakterystyczną potrawą tego regionu jest kwaśnica, która często przez przyjezdnych bywa mylona z kapuśniakiem. Czym różnią się te potrawy? Tradycyjna góralska kwaśnica jest gotowana z dodatkiem baraniny lub wędzonych żeber. 

Mleko owcze oraz baranina i jagnięcina są częstym składnikiem regionalnych potraw ze względu na swoją lokalną dostępność. Nikogo nie zaskoczy więc, że popularnym produktem regionalnym są owcze sery podhalańskie – oscypek i bundz. Sery te są chętnie wykorzystywane do przygotowania innych regionalnych przysmaków. Robi się z nich awanturki, czyli pasty do chleba, a także wykorzystuje jako składniki ciast czy pierogów. Górale stosują w kuchni także serwatkę pochodzącą z produkcji serów. Z serwatki oraz z sera białego przygotowuje się zupę – zuwkę. Serwatka jest również głównym składnikiem do przygotowania żyntycy – bardzo pożywnego i gaszącego pragnienie napoju. Do regionalnych przysmaków Podhala można zaliczyć też różnego rodzaju placki, np. owsiane moskole czy drożdżowe bombolki podawane z miodem i masłem.

Kuchnia Małopolski

Małopolska kuchnia, szczególnie ta z okolic Krakowa, stanowi fascynującą mozaikę smaków i tradycji, która odzwierciedla bogatą historię tego regionu. Chociaż Małopolska to nie tylko Kraków, to właśnie stolica regionu wprowadza wiele charakterystycznych smaków i dań, które zasługują na uwagę. Będąc w Krakowie, nie sposób nie skosztować krakowskiego obwarzanka. To tradycyjne pieczywo, które jest nie tylko smaczne, ale także charakterystyczne ze względu na swój kształt. Chrupiący na zewnątrz i miękki w środku, stanowi idealny przysmak na spacer po Krakowie!

Będąc w okolicy, warto także spróbować maczanki krakowskiej, nazywanej przez niektórych prababką burgera. Maczanka to nic innego jak bułka z dodatkami i pysznym mięsem w środku.

Kuchnia małopolska ukształtowała się pod dużym wpływem tradycji austriackich. Stąd w książkach kulinarnych pojawiły się takie przysmaki jak jaja po wiedeńsku, sznycle czy sernik wiedeński. Prawdziwym smakołykiem, który pokochają zarówno dzieci, jak i dorośli, jest piszinger – deser składający się z wafli przekładanych słodkim nadzieniem. Nie można się od niego oderwać!

Dania regionalne Podlasia

Sękacz - specjał kuchni regionalnej Podlasia

Kuchnia regionalna Podlasia kształtowała się pod wpływem kultury litewskiej, białoruskiej, ukraińskiej i rosyjskiej. Podstawowym składnikiem królującym w kuchni podlaskiej są ziemniaki. Cenione są również wszelkie składniki pozyskiwane z natury, jak chociażby grzyby i jagody

Do najbardziej znanych specjałów kuchni podlaskiej należy zaliczyć babę i kiszkę ziemniaczaną. Również na bazie ziemniaków serwuje się słynne kołduny z mięsem i skwarkami, które do złudzenia mogą przypominać poznańskie pyzy. Podlasie słynie także z sękacza – ciasta pieczonego nad ogniem, które przygotowuje się na wielkie uroczystości, jak np. wesela. Mieszkańcy Podlasia wykazują też zamiłowanie do wędlin. Do najbardziej znanych zalicza się kiełbasę suszoną oraz wędlinę o nazwie kindziuk, której receptura ma korzenie w kuchni kresowej. 

Mówiąc o Podlasiu, nie sposób pominąć takiego specjału, jakim jest lokalna żubrówka. Jej znak rozpoznawczy stanowi źdźbło trawy z Puszczy Białowieskiej zamknięte w butelce wraz z trunkiem.

Tradycyjne potrawy Suwalszczyzny

Ten region charakteryzuje się wyjątkową kuchnią, która łączy smaki natury i tradycji. Jednym z ciekawszych przysmaków Suwalszczyzny jest kiszka suwalska. To rodzaj kaszanki przygotowywanej z mąki i krwi wieprzowej, a także aromatycznych przypraw. Kiszkę suwalską dusi się lub smaży do momentu aż otrzyma się chrupiącą skorupkę i miękkie wnętrze. Palce lizać! Kolejnym z ulubionych dań w tym regionie jest żur suwalski. Będąc na Suwalszczyźnie, warto spróbować także placków ziemniaczanych smażonych na patelni – ze złocistą chrupiącą skórką i miękkim środkiem. Dzieci je uwielbiają! Zwiedzając okolice Suwałk, z pewnością docenisz uroki tutejszych jezior. Dzięki nim to miejsce słynie również z węgorzy i sandaczy przygotowanych na wiele sposobów. Wśród smakowitych specjałów Suwalszczyzny ważną rolę odgrywają tradycyjne sękacze czy ziemniaczane kartacze, z których region jest znany w całej Polsce.

Kartacze - danie polskiej kuchni regionalnej

Kuchnia regionalna jest nieodłączną częścią dziedzictwa kulturowego każdego regionu. Smaki typowe dla poszczególnych obszarów łączą pokolenia, pozwalają poznać historię i tradycje danego miejsca. Jeśli chcesz jeszcze lepiej poznać kraj i docenić różnorodność tradycyjnej kuchni, to już dzisiaj zaplanuj swoją podróż po najdalszych zakątkach Polski. Na portalu Triverna.pl znajdziesz wygodne pokoje i apartamenty, które zarezerwujesz sprawnie i w dobrej cenie. Wyruszaj na poszukiwania nowych smaków i rozkoszuj się swoimi odkryciami! Trzymamy kciuki za podróż pełną fascynujących doznań.

ON
Ola Nazimek
Udostępnij:

Podobne artykuły

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter

Otrzymuj najlepsze oferty Triverny i informacje o promocjach!

Triverna
Triverna to ekskluzywny klub hotelowy ze starannie dobranymi ofertami w wyjątkowych cenach specjalnie dla klubowiczów. Korzystając z naszego Klubu masz pewność, że oferowane promocje są unikalnymi okazjami. Możesz zaoszczędzić nawet do 70%.Serwis triverna.pl używa cookies. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania - zapoznaj się z naszą polityką prywatności.