Chorwacja to nie tylko słońce, krystalicznie czysty Adriatyk, zapierające dech w piersiach widoki czy niezwykłe zabytki, ale też wyśmienite potrawy chorwackie, których smaku długo nie zapomnisz. Co zjeść w Chorwacji podczas urlopu? Sprawdzamy!
Kuchnia Chorwacji jest bardzo zróżnicowana i stanowi mieszankę smaków śródziemnomorskich i bałkańskich, ale można wyczuć tu też wpływ kuchni węgierskiej (szczególnie na północy kraju) i tureckiej. Dania są obfite i sycące. Podstawę diety stanowią świeże ryby i owoce morza – ośmiornice, kalmary, małże, ostrygi, czy krewetki. Nie brakuje też dań mięsnych – szczególnie jagnięciny. Chętnie podaje się dania z grilla.
Najpopularniejszymi przyprawami są: pieprz czarny, ziele angielskie i tymianek. Wśród specjałów kuchni chorwackiej można znaleźć doskonałe regionalne sery, wędzone szynki, znakomitą oliwę. Urozmaiceniem dań są warzywa, które dojrzewając w słońcu, nabierają niezwykle bogatego smaku i aromatu. Nie brak tu też potraw z kiszonkami, szparagami czy truflami. Chorwaci kochają także gęste zupy.
Ten słoneczny kraj słynie ze znakomitych trunków. Wina produkuje się na miejscu w lokalnych winnicach. W całym kraju dostępne są też tradycyjne piwa chorwackie: Ožujsko i Karlovačko. Za narodowy trunek uważa się w Chorwacji rakiję, czyli mocny alkohol o stężeniu 40-70%, który charakteryzuje się wyczuwalną owocową nutą.
Będąc w Chorwacji, koniecznie musisz spróbować tych dań:
Crni rižot swój charakterystyczny kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnicy lub mątwy, który dodawany jest właśnie po to, żeby zabarwić ryż. To danie jest dostępne w większości chorwackich restauracji. Znajdziesz w nim cebulę, natkę pietruszki, oliwę, bulion rybny, wino, czosnek, no i oczywiście owoce morza.
Kolejnym daniem w Chorwacji wartym spróbowania jest pieczona ośmiornica. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Np. na chorwackiej wyspie Hvar ośmiornica pieczona jest razem z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i rozmarynem w żeliwnym garnku z pokrywą. Naczynie zasypane na kilka godzin żarem pozwala na powolne dojrzewanie potrawy i przenikanie się smaków. Tak przyrządzona ośmiornica z warzywami podana z lokalnym białym winem to prawdziwa uczta smaków!
Co zjeść w Chorwacji? Oczywiście tradycyjny mięsny gulasz! Pašticada jest przygotowywana z mięsa wołowego lub cielęcego i podawana z ziemniaczanymi kluseczkami gnocchi (chorwackie njoki). Do mięsa dodaje się także bekon lub owoce takie jak figi, śliwki czy pigwy. Przygotowanie dania jest bardzo czasochłonne – mięso wymaga kilkudniowego marynowania, dlatego w Chorwacji pašticada jest uznawana za potrawę świąteczną.
Chorwackim daniem regionalnym, którego można spróbować na Istrii i w Dalmacji, jest wyśmienity gulasz rybny brudet. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki ryb – przy czym nie ma tu jednego ścisłego przepisu. Kucharz sięga po to, co danego dnia udało się złowić. Oprócz ryb potrawę można też wzbogacić o skorupiaki i małże, ale nie jest to wymagane. Do gulaszu dodaje się zeszkloną na oliwie cebulę, sezonowe warzywa, wino, ocet, odrobinę morskiej wody i przyprawy. Potrawa jest niezwykła i ze względu na możliwość stosowania różnorodnych ryb oraz dodatków, za każdym razem smakuje zupełnie inaczej.
Tradycyjną potrawą chorwacką pochodzącą z Istrii i Dalmacji jest buzara, czyli mule gotowane w sosie. Świeże mule przyrządzane w sosie z oliwy, cebuli, czosnku, białego wina i pomidorów smakują w lecie znakomicie! Danie serwuje się zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Można podawać je z chlebem, makaronem lub ryżem. Palce lizać!
Co jeszcze warto zjeść w Chorwacji? Obowiązkowo orzeźwiającą sałatkę z ośmiornicy! Delikatne, cudownie miękkie, a przede wszystkim świeże mięso z dodatkiem kaparów, oliwy, czerwonej cebuli czy natki pietruszki jest znakomitym sposobem na zaspokojenie niedużego głodu.
Jeśli jesteś miłośnikiem zup, to ta chorwacka potrawa Cię oczaruje! Maneštra jest zupą warzywną przyrównywaną do włoskiego minestrone. Przyrządzana się ją z sezonowych warzyw takich jak marchew, seler, pomidory, cebula, ziemniaki, fasola, kukurydza, papryka, cukinia. Niektórzy wzbogacają maneštrę dodatkiem mięsa: wołowiny, drobiu lub różnych rodzajów kiełbas, a także śmietaną bądź tartym serem. Maneštra jest daniem bardzo aromatycznym i wyjątkowo sycącym – w sam raz, by posilić się po dniu pełnym wrażeń.
Smaczną potrawą chorwacką dostępną na terenie całego kraju jest tradycyjny makaron z Istrii zawijany w kształt rurki, podawany z sosem pomidorowym lub dodatkowo z mięsem. Ten specjał z pewnością przypadnie do gustu Twoim dzieciom!
Co warto spróbować w Chorwacji na słodko? Ten kraj słynie z fenomenalnych deserów! Jeśli tylko będziesz miał okazję, to koniecznie skosztuj samborskich kremówek z charakterystycznym żółtym kremem. Taki deser to idealna słodka nagroda dla zmęczonych zwiedzaniem! Popularnym smakołykiem w Chorwacji są też zagorskie strucle, czyli rodzaj ciasta lub ciastek nadziewanych serem bądź owocami. Strucle można serwować na ciepło lub na zimno z karmelem, miodem lub cukrem.
Kolejnym przykładem wyśmienitego deseru jest dalmatyńska Rozata, czyli pudding z charakterystyczną karmelową polewą. Do przyrządzenia tego prostego deseru potrzebne są: mleko, jajka, cukier i oczywiście likier różany, który nadaje potrawie unikatowego aromatu. Rozata to naprawdę wyjątkowy smakołyk – nie ma się więc co dziwić, że w Chorwacji znana jest już od średniowiecza!
Typowe dania chorwackie już znasz, ale na tym nie koniec. Poniżej przedstawiamy potrawy, które w Chorwacji są niezwykle popularne, choć wcale nie wywodzą się z tego kraju. Są to m.in.:
To rodzaj pochodzącej z Turcji przekąski lub fast foodu, który bez trudu kupisz w sklepie spożywczym bądź w piekarni. Burek jest plackiem przygotowanym z ciasta filo z nadzieniem. Możesz spotkać burek z serem, mięsem, szpinakiem lub w wersji na słodko z nadzieniem jabłkowym. Burek można jeść na ciepło lub na zimno – to idealna przekąska na drogę. Zabierz go ze sobą i zjedz, gdy podczas zwiedzania najdzie Cię mały głód.
Kolejną turecką potrawą, która cieszy się ogromną popularnością w Chorwacji, jest ćevapčići (ćevapi) – czyli rodzaj mięsnych paluchów, które smaży się lub grilluje na patyku. Ćevapčići doskonale smakuje z sosem ajvar i ze świeżym pieczywem lub warzywami. Palce lizać!
Pochodząca oryginalnie z Grecji gregada zdążyła się przez lata tak mocno zakorzenić w kulturze kulinarnej Chorwacji, że dziś trudno wyobrazić sobie bez niej tutejszą książkę kucharską. Czym jest gregada? To rodzaj duszonej w kociołku żeliwnym potrawy, która składa się przede wszystkim z ryb i ziemniaków. Do tego dochodzi cebula, czosnek, oliwa, białe wino, sól, pieprz, suszone pomidory, liść laurowy, natka pietruszki, anchois i gotowe. Będąc w Chorwacji koniecznie powinieneś spróbować tego dania. Naprawdę można się nim najeść do syta.
Jeśli jesteś łasuchem, to z pewnością zastanawiasz się, co pysznego mógłbyś przywieźć ze sobą z urlopu w Chorwacji. Szczególną uwagę zwróć na takie produkty jak:
Dania kuchni chorwackiej zachwycają na każdym kroku. Są wyraziste, oryginalne, mocno doprawione, a przy tym soczyste i bogate. Trudno wyjechać z tego kraju głodnym, bo wszystkiego chciałoby się spróbować. I wyśmienitej jagnięciny, i świeżych ryb, i ośmiornic, i dojrzewających w słońcu owoców, a także smacznego wina. Mamy nadzieję, że nasz artykuł zainspirował Cię do odbycia własnych kulinarnych podróży po przepięknej Chorwacji. A jeśli tak się stało, to nie zwlekaj, tylko wchodź na Triverna.pl i już dzisiaj zacznij poszukiwania wyjątkowych hoteli w doskonałych cenach. Jesteśmy przekonani, że bez trudu znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie.
Podobne artykuły
Zapisz się na newsletter i zyskaj!
Najlepsze oferty, podróżnicze inspiracje, prezenty na urodziny.