Strona główna
Blog
Podróże kulinarne
Kuchnia chorwacka – co warto zjeść, będąc w Chorwacji?
Podróże kulinarne
Przewodniki i rankingi
Wszystkie wpisy
Za granicę

Kuchnia chorwacka – co warto zjeść, będąc w Chorwacji?

ON
Ola Nazimek
18 marca 2024
10 min czytania
Udostępnij:
Kuchnia chorwacka – co warto zjeść, będąc w Chorwacji?

Chorwacja to nie tylko słońce, krystalicznie czysty Adriatyk, zapierające dech w piersiach widoki czy niezwykłe zabytki, ale też wyśmienite potrawy chorwackie, których smaku długo nie zapomnisz. Co zjeść w Chorwacji podczas urlopu? Sprawdzamy!

Z czego słynie chorwacka kuchnia?

Kuchnia Chorwacji jest bardzo zróżnicowana i stanowi mieszankę smaków śródziemnomorskich i bałkańskich, ale można wyczuć tu też wpływ kuchni węgierskiej (szczególnie na północy kraju) i tureckiej. Dania są obfite i sycące. Podstawę diety stanowią świeże ryby i owoce morza – ośmiornice, kalmary, małże, ostrygi, czy krewetki. Nie brakuje też dań mięsnych – szczególnie jagnięciny. Chętnie podaje się dania z grilla. 

Najpopularniejszymi przyprawami są: pieprz czarny, ziele angielskie i tymianek. Wśród specjałów kuchni chorwackiej można znaleźć doskonałe regionalne sery, wędzone szynki, znakomitą oliwę. Urozmaiceniem dań są warzywa, które dojrzewając w słońcu, nabierają niezwykle bogatego smaku i aromatu. Nie brak tu też potraw z kiszonkami, szparagami czy truflami. Chorwaci kochają także gęste zupy.

Ten słoneczny kraj słynie ze znakomitych trunków. Wina produkuje się na miejscu w lokalnych winnicach. W całym kraju dostępne są też tradycyjne piwa chorwackie: Ožujsko i Karlovačko. Za narodowy trunek uważa się w Chorwacji rakiję, czyli mocny alkohol o stężeniu 40-70%, który charakteryzuje się wyczuwalną owocową nutą. 

Chorwackie winogrona i wino

Tradycyjne potrawy chorwackie

Będąc w Chorwacji, koniecznie musisz spróbować tych dań:

Czarne risotto

Crni rižot swój charakterystyczny kolor zawdzięcza atramentowi z kałamarnicy lub mątwy, który dodawany jest właśnie po to, żeby zabarwić ryż. To danie jest dostępne w większości chorwackich restauracji. Znajdziesz w nim cebulę, natkę pietruszki, oliwę, bulion rybny, wino, czosnek, no i oczywiście owoce morza.

Czarne risotto - tradycyjna potrawa chorwacka

Pieczona ośmiornica

Kolejnym daniem w Chorwacji wartym spróbowania jest pieczona ośmiornica. W zależności od regionu przyrządza się ją na różne sposoby. Np. na chorwackiej wyspie Hvar ośmiornica pieczona jest razem z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i rozmarynem w żeliwnym garnku z pokrywą. Naczynie zasypane na kilka godzin żarem pozwala na powolne dojrzewanie potrawy i przenikanie się smaków. Tak przyrządzona ośmiornica z warzywami podana z lokalnym białym winem to prawdziwa uczta smaków!

Pašticada

Co zjeść w Chorwacji? Oczywiście tradycyjny mięsny gulasz! Pašticada jest przygotowywana z mięsa wołowego lub cielęcego i podawana z ziemniaczanymi kluseczkami gnocchi (chorwackie njoki). Do mięsa dodaje się także bekon lub owoce takie jak figi, śliwki czy pigwy. Przygotowanie dania jest bardzo czasochłonne – mięso wymaga kilkudniowego marynowania, dlatego w Chorwacji pašticada jest uznawana za potrawę świąteczną.

Kobieta jedząca chorwackie danie pašticada

Brudet

Chorwackim daniem regionalnym, którego można spróbować na Istrii i w Dalmacji, jest wyśmienity gulasz rybny brudet. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się różne gatunki ryb – przy czym nie ma tu jednego ścisłego przepisu. Kucharz sięga po to, co danego dnia udało się złowić. Oprócz ryb potrawę można też wzbogacić o skorupiaki i małże, ale nie jest to wymagane. Do gulaszu dodaje się zeszkloną na oliwie cebulę, sezonowe warzywa, wino, ocet, odrobinę morskiej wody i przyprawy. Potrawa jest niezwykła i ze względu na możliwość stosowania różnorodnych ryb oraz dodatków, za każdym razem smakuje zupełnie inaczej.

Buzara

Tradycyjną potrawą chorwacką pochodzącą z Istrii i Dalmacji jest buzara, czyli mule gotowane w sosie. Świeże mule przyrządzane w sosie z oliwy, cebuli, czosnku, białego wina i pomidorów smakują w lecie znakomicie! Danie serwuje się zarówno jako przystawkę, jak i danie główne. Można podawać je z chlebem, makaronem lub ryżem. Palce lizać!

Buzara - znana potrawa chorwacka

Sałatka z ośmiornicy

Co jeszcze warto zjeść w Chorwacji? Obowiązkowo orzeźwiającą sałatkę z ośmiornicy! Delikatne, cudownie miękkie, a przede wszystkim świeże mięso z dodatkiem kaparów, oliwy, czerwonej cebuli czy natki pietruszki jest znakomitym sposobem na zaspokojenie niedużego głodu.

Maneštra

Jeśli jesteś miłośnikiem zup, to ta chorwacka potrawa Cię oczaruje! Maneštra jest zupą warzywną przyrównywaną do włoskiego minestrone. Przyrządzana się ją z sezonowych warzyw takich jak marchew, seler, pomidory, cebula, ziemniaki, fasola, kukurydza, papryka, cukinia. Niektórzy wzbogacają maneštrę dodatkiem mięsa: wołowiny, drobiu lub różnych rodzajów kiełbas, a także śmietaną bądź tartym serem. Maneštra jest daniem bardzo aromatycznym i wyjątkowo sycącym – w sam raz, by posilić się po dniu pełnym wrażeń.

Danie kuchni chorwackiej o nazwie maneštra

Fuzi

Smaczną potrawą chorwacką dostępną na terenie całego kraju jest tradycyjny makaron z Istrii zawijany w kształt rurki, podawany z sosem pomidorowym lub dodatkowo z mięsem. Ten specjał z pewnością przypadnie do gustu Twoim dzieciom!

Chorwackie desery

Co warto spróbować w Chorwacji na słodko? Ten kraj słynie z fenomenalnych deserów! Jeśli tylko będziesz miał okazję, to koniecznie skosztuj samborskich kremówek z charakterystycznym żółtym kremem. Taki deser to idealna słodka nagroda dla zmęczonych zwiedzaniem! Popularnym smakołykiem w Chorwacji są też zagorskie strucle, czyli rodzaj ciasta lub ciastek nadziewanych serem bądź owocami. Strucle można serwować na ciepło lub na zimno z karmelem, miodem lub cukrem.

Kolejnym przykładem wyśmienitego deseru jest dalmatyńska Rozata, czyli pudding z charakterystyczną karmelową polewą. Do przyrządzenia tego prostego deseru potrzebne są: mleko, jajka, cukier i oczywiście likier różany, który nadaje potrawie unikatowego aromatu. Rozata to naprawdę wyjątkowy smakołyk – nie ma się więc co dziwić, że w Chorwacji znana jest już od średniowiecza!

Popularne dania w Chorwacji

Typowe dania chorwackie już znasz, ale na tym nie koniec. Poniżej przedstawiamy potrawy, które w Chorwacji są niezwykle popularne, choć wcale nie wywodzą się z tego kraju. Są to m.in.:

Burek

To rodzaj pochodzącej z Turcji przekąski lub fast foodu, który bez trudu kupisz w sklepie spożywczym bądź w piekarni. Burek jest plackiem przygotowanym z ciasta filo z nadzieniem. Możesz spotkać burek z serem, mięsem, szpinakiem lub w wersji na słodko z nadzieniem jabłkowym. Burek można jeść na ciepło lub na zimno – to idealna przekąska na drogę. Zabierz go ze sobą i zjedz, gdy podczas zwiedzania najdzie Cię mały głód. 

Ćevapčići

Kolejną turecką potrawą, która cieszy się ogromną popularnością w Chorwacji, jest ćevapčići (ćevapi) – czyli rodzaj mięsnych paluchów, które smaży się lub grilluje na patyku. Ćevapčići doskonale smakuje z sosem ajvar i ze świeżym pieczywem lub warzywami. Palce lizać!

Popularne w Chorwacji ćevapčići z dodatkami

Gregada

Pochodząca oryginalnie z Grecji gregada zdążyła się przez lata tak mocno zakorzenić w kulturze kulinarnej Chorwacji, że dziś trudno wyobrazić sobie bez niej tutejszą książkę kucharską. Czym jest gregada? To rodzaj duszonej w kociołku żeliwnym potrawy, która składa się przede wszystkim z ryb i ziemniaków. Do tego dochodzi cebula, czosnek, oliwa, białe wino, sól, pieprz, suszone pomidory, liść laurowy, natka pietruszki, anchois i gotowe. Będąc w Chorwacji koniecznie powinieneś spróbować tego dania. Naprawdę można się nim najeść do syta.

Co dobrego warto przywieźć z Chorwacji?

Jeśli jesteś łasuchem, to z pewnością zastanawiasz się, co pysznego mógłbyś przywieźć ze sobą z urlopu w Chorwacji. Szczególną uwagę zwróć na takie produkty jak:

  • Pršut: to typ suszonej, dojrzewającej w słońcu szynki, która może nieco przypominać szynkę parmeńską. Aromatyczna, o niepowtarzalnym głębokim smaku szturmem zdobędzie Twoje serce!
  • Paški sir: czyli wywodzący się z wyspy Pag ser owczy o charakterystycznym słonym posmaku. Musisz spróbować!
  • Kajmak: wbrew pozorom to nic słodkiego! Chorwacki kajmak to rodzaj tłustego, miękkiego sera, który można rozsmarować na kanapce. Bez problemu znajdziesz go w większości sklepów spożywczych w Chorwacji.
  • Ajvar: może i wywodzi się z Serbii, ale w Chorwacji jest równie popularny! I choć bez trudu dostaniesz go także w Polsce, to jednak zachęcamy, byś przywiózł ze sobą chociaż słoiczek tego oryginalnego specjału. To smak lata zamknięty w słoiku!
  • Smokva: zaskakująco smaczny dżem z fig to kolejny produkt, bez którego nawet nie próbuj wracać z wakacji! W Polsce jest praktycznie nie do dostania. Świetnie smakuje na kanapce, jako dodatek do naleśników, omletów czy słodkich placków.
Paški sir

Dania kuchni chorwackiej zachwycają na każdym kroku. Są wyraziste, oryginalne, mocno doprawione, a przy tym soczyste i bogate. Trudno wyjechać z tego kraju głodnym, bo wszystkiego chciałoby się spróbować. I wyśmienitej jagnięciny, i świeżych ryb, i ośmiornic, i dojrzewających w słońcu owoców, a także smacznego wina. Mamy nadzieję, że nasz artykuł zainspirował Cię do odbycia własnych kulinarnych podróży po przepięknej Chorwacji. A jeśli tak się stało, to nie zwlekaj, tylko wchodź na Triverna.pl i już dzisiaj zacznij poszukiwania wyjątkowych hoteli w doskonałych cenach. Jesteśmy przekonani, że bez trudu znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. 

ON
Ola Nazimek
Udostępnij:

Podobne artykuły

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter

Otrzymuj najlepsze oferty Triverny i informacje o promocjach!

Triverna
Triverna to ekskluzywny klub hotelowy ze starannie dobranymi ofertami w wyjątkowych cenach specjalnie dla klubowiczów. Korzystając z naszego Klubu masz pewność, że oferowane promocje są unikalnymi okazjami. Możesz zaoszczędzić nawet do 70%.Serwis triverna.pl używa cookies. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania - zapoznaj się z naszą polityką prywatności.