Strona główna
Blog
Podróże kulinarne
Kuchnia węgierska – potrawy, które musisz zjeść na wyjeździe
Podróże kulinarne
Przewodniki i rankingi
Wszystkie wpisy
Za granicę

Kuchnia węgierska – potrawy, które musisz zjeść na wyjeździe

ON
Ola Nazimek
22 marca 2024
9 min czytania
Udostępnij:
Kuchnia węgierska – potrawy, które musisz zjeść na wyjeździe

Węgry kojarzą Ci się z dobrym winem, papryką i gulaszem? W takim razie koniecznie zajrzyj do artykułu i poznaj więcej popularnych dań kuchni węgierskiej. Będziesz zachwycony nie tylko posiłkami mięsnymi, ale też zupami i znakomitymi deserami. Z pewnością po powrocie do domu zechcesz samodzielnie przygotować kilka z węgierskich potraw poznanych podczas wakacji. To jak, zaczynamy?

Kuchnia węgierska – charakterystyka

Dania kuchni węgierskiej słyną z intensywnego aromatu, paprykowej nuty, doskonałych sosów i dużej ilości mięsa. Bazą węgierskich dań są sezonowe warzywa – przede wszystkim papryka, pomidory i cebula, a także owoce, świeży chleb, ryby i mięso różnych gatunków. Węgrzy lubią urozmaicenia i nie ograniczają się tylko do wykorzystania wołowiny czy wieprzowiny – chętnie sięgają po cielęcinę, mięso królika, sarny, dzika, a także drób. 

Potrawy węgierskie są rozgrzewające i sycące, można się nimi najeść do syta. Dużo tu potraw jednogarnkowych, które serwuje się z chlebem, kluseczkami czy ziemniakami. Bazą sosów nierzadko bywa wino z lokalnych winnic. Będąc na Węgrzech koniecznie spróbuj dojrzewających w słońcu lokalnych owoców: moreli, brzoskwiń, melonów, arbuzów, winogron. Smakują naprawdę wyjątkowo i na głowę biją owoce importowane z egzotycznych krajów.

przyprawy wykorzystywane w kuchni węgierskiej

Tradycyjne dania węgierskie

Chcesz poznać węgierskie dania narodowe? Oto kilka najważniejszych potraw, które koniecznie musisz zamówić w restauracji na Węgrzech. Jesteśmy ciekawi, która z nich zasmakuje Ci najbardziej!

Gulasz węgierski 

Co jeść na Węgrzech, jeśli nie właśnie gulasz węgierski? Pyszny, sycący i bardzo aromatyczny gulasz z dodatkiem papryki zachwyci każdego. Koniecznie spróbuj go z kluseczkami, białym chlebem lub plackiem ziemniaczanym. Węgrzy są prawdziwymi mistrzami w przygotowywaniu gulaszu. Gotują go z wołowiny, cielęciny, baraniny, drobiu, dzika, królika, sarniny bądź ryb! Tylu rodzajów gulaszu nie znajdziesz nigdzie indziej na świecie.

Gulasz węgierski - danie narodowe na Węgrzech

Langosz

To proste węgierskie danie, które z łatwością wykonasz też w domu. Langosz jest plackiem drożdżowym, który można jeść solo lub serwować z najróżniejszymi dodatkami – gęstą śmietaną, czosnkiem w proszku i tartym serem lub na przykład z gulaszem czy mięsem typu gyros. Palce lizać!

Langosz - popularne danie węgierskie

Leczo

Ponieważ w węgierskiej kuchni papryka gra pierwsze skrzypce, to nie mogło w naszym zestawieniu zabraknąć sycącego leczo. Ta jednogarnkowa potrawa cieszy się ogromnym uznaniem również w Polsce. W podstawowej wersji leczo składa się tylko z papryki, duszonych pomidorów i cebuli. Koniecznie spróbuj dania właśnie w takim wydaniu.

Danie kuchni węgierskiej - leczo

Kolbász

Wędzona i peklowana kiełbasa węgierska to przysmak, którego nie można nie spróbować! Aromatyczna, z dużą ilością przypraw zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagającego smakosza. Warto spróbować tej kiełbasy na miejscu i zabrać ze sobą przynajmniej jedno pętko do Polski. Chrupana solo lub na kanapce przypomni Ci smak wakacji.

Kiełbasa węgierska

Paprykarz

To kolejna charakterystyczna potrawa dla kuchni węgierskiej. Jest przyrządzana z papryki i mięsa z dodatkiem śmietany, serwowana często z lanymi kluskami. Paprykarz to sycące i gęste danie doskonałe na obiad po intensywnym zwiedzaniu.

Tradycyjne zupy węgierskie

Co warto zjeść na Węgrzech? Obowiązkowo zupy! Gęste, aromatyczne i sycące zaspokoją każdy, nawet naprawdę duży głód. Sprawdź, których zup koniecznie musisz skosztować!

Zupa gulaszowa (bogracz)

To jedna z najbardziej znanych potraw węgierskich. Oryginalnie jest przygotowywana w specjalnym kociołku na świeżym powietrzu – to właśnie ten sposób sprawia, że bogracz jest taki pyszny! Wśród składników znajdziesz duże kawałki mięsa (najczęściej wołowego), paprykę, cebulę, pomidory, czosnek, kluseczki lub ziemniaki. Do tego przyprawy, kawałek pieczywa w dłoń i można się zajadać! Węgierska zupa gulaszowa jest popularna także w Polsce – jeśli chcesz sprawdzić, jak smakuje w oryginale, to koniecznie wybierz się do węgierskiej restauracji i skosztuj jej na miejscu.

Bogracz - tradycyjna zupa węgierska

Zupa rybna (halászlé)

Próbowałeś już węgierskiej zupy rybnej? Jeśli nie, to koniecznie musisz nadrobić zaległości! Ta węgierska potrawa naprawdę nie ma sobie równych. Przygotowywana jest z karpia, więc z powodzeniem możesz podać ją nawet w Wigilię. Do jej przyrządzenia oprócz ryby będziesz potrzebować bulionu rybnego, papryki w różnych kolorach, ziemniaków, czosnku, cebuli, pomidorów, natki pietruszki oraz papryki w proszku.

Węgierska zupa rybna

Węgierskie desery, których warto spróbować

Wiesz, już jakie potrawy kuchni węgierskiej koniecznie powinny pojawić się na Twoim talerzu. Ale co z deserami? Koniecznie sprawdź te cztery przysmaki. Jesteśmy przekonani, że przypadną Ci do gustu!

Naleśniki à la Gundel

Lubisz naleśniki? Te zdecydowanie rozpieszczą Twoje podniebienie! Nadziewane kremem orzechowym z rodzynkami i skórką pomarańczową, a do tego polane pysznym sosem czekoladowym. Taki deser skusi każdego łasucha!

Strucla

Tradycyjna węgierska strucla to rolada wykonana z bardzo cienkiego ciasta przekładanego farszem owocowym, orzechowym bądź makowym. Warto spróbować!

Tort Dobosa

Ten deser został wymyślony przez budapesztańskiego cukiernika Józsefa Dobosa i w czasach funkcjonowania Austro-Węgier popularny był nie tylko w Budapeszcie, ale też w Wiedniu i w całej Galicji! Na tort dobosza składa się delikatne, cienkie ciasto biszkoptowe przekładane czekoladowym kremem i oblane polewą. Czy może być coś lepszego?

Tort Dobosa - deser charakterystyczny dla kuchni węgierskiej

Słodkie purée z kasztanów (gesztenyepüré)

W Polsce jadalne kasztany można spotkać rzadko, za to na Węgrzech stanowią prawdziwy przysmak! Krem z kasztanów bywa serwowany z bitą śmietaną lub jest wykorzystywany jako dodatek do kanapek, makaronów, tortilli czy nawet sałatek. Warto poznać jego niezwykły smak!

Co dobrego warto przywieźć z Węgier?

Jeśli węgierskie jedzenie przypadło Ci do gustu, to koniecznie sprawdź, jakie specjały warto przywieźć ze sobą do Polski. Naszym zdaniem są to:

  • Wino: Węgry słyną z doskonałego wina. Białe, czerwone, słodkie, wytrawne – każde smakuje tu doskonale! Obowiązkowo zaopatrz się w rodzime gatunki i koniecznie kup przynajmniej jedną butelkę tokaju. Wino możesz nabyć w lokalnych sklepach spożywczych, ale my zachęcamy Cię do tego, byś odwiedził jedną z wielu winnic i to tam zaopatrzył się w pamiątkę z podróży.
  • Palinka: to prawdziwy narodowy skarb Węgier. Ta mocna wódka owocowa jest znana na całym świecie. Warto skosztować jej choć raz!
  • Salami: nie ma lepszego salami od tego wytwarzanego na Węgrzech. Nie wierzysz? Spróbuj sam, a potem zaopatrz się w zapas dla siebie i znajomych. Porcja doskonałej jakości mięsa i papryki sprawia, że w węgierskim salami można się zakochać na dobre.
  • Papryka: wakacje na Węgrzech bez zapasu papryki? Nie ma takiej opcji! Ponieważ Węgry słyną z uprawy tego warzywa, to i na półkach sklepowych możesz znaleźć całą masę najróżniejszych przypraw z papryką. Warto poszukać swojego ulubionego smaku, by wykorzystać go potem do urozmaicenia rodzimych dań. Nie pożałujesz!
  • Ser tihany: miękki, delikatny, kremowy, z pleśniową skorupką z powodzeniem może konkurować z oryginalnymi francuskimi serami. Ser tihany jest wytwarzany wyłącznie z naturalnych produktów, a do tego ma charakterystyczny pikantny posmak. Może występować solo lub z różnorodnymi dodatkami, np. czosnkiem, cebulą czy ziołami.
Węgierskie wino i korkociąg

Dania kuchni węgierskiej słyną z głębokich aromatów, dużej ilości warzyw, doskonałej jakości mięsa. Będąc na Węgrzech, nie można być głodnym! Ogromny wybór tradycyjnych, swojskich dań jest tak duży, że każdy znajdzie coś smakowitego dla siebie. Po przeczytaniu naszego artykułu zrobiłeś się głodny? I dobrze! Już dzisiaj wejdź na portal Triverna.pl i poszukaj wygodnego noclegu na Węgrzech. Zorganizuj sobie weekendowy wypad do Budapesztu lub pomyśl o wakacjach nad Balatonem. Węgry i ich kuchnia czekają na Ciebie! 

ON
Ola Nazimek
Udostępnij:

Podobne artykuły

Newsletter

Zapisz się na nasz newsletter

Otrzymuj najlepsze oferty Triverny i informacje o promocjach!

Triverna
Triverna to ekskluzywny klub hotelowy ze starannie dobranymi ofertami w wyjątkowych cenach specjalnie dla klubowiczów. Korzystając z naszego Klubu masz pewność, że oferowane promocje są unikalnymi okazjami. Możesz zaoszczędzić nawet do 70%.Serwis triverna.pl używa cookies. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu i polityki prywatności. Dowiedz się więcej o celu ich używania - zapoznaj się z naszą polityką prywatności.