Szukając wygodnego noclegu na wakacyjny wyjazd, koniecznie zwróć uwagę na to, czy jest to hotel z restauracją. Jeśli tak, to wspaniale! Nie ma przecież nic lepszego od pysznego śniadania tuż przed zwiedzaniem. Jeśli i Ty lubisz smacznie zjeść, to zapoznaj się z naszym przewodnikiem po najlepszych restauracjach hotelowych w Polsce. Jesteśmy przekonani, że znajdziesz na tej liście coś ciekawego dla siebie!
Jakie zasady panują w hotelowych restauracjach? O czym należy pamiętać i czego się wystrzegać? Wyjaśniamy!
1. Przestrzegaj wyznaczonych pór posiłków: jeśli rezerwując pobyt w hotelu zdecydujesz się wykupić nocleg z wyżywieniem, to z pewnością otrzymasz informację o porach wydawania posiłków. Przestrzegaj tych godzin i nie spóźniaj się, a jeśli postanowisz ominąć posiłek, licz się z tym, że będziesz musiał zjeść coś na mieście.
2. Nie wynoś jedzenia z restauracji: z hotelowej restauracji nie należy wynosić jedzenia. Robienie sobie kanapek na wynos podczas śniadania jest w złym guście. Zamiast tego możesz poprosić o przygotowanie prowiantu na wycieczkę, jeśli np. wybierasz się na cały dzień w góry i chciałbyś skorzystać z takiej właśnie opcji – wiele obiektów to umożliwia.
3. Restauracja hotelowa również dla gości z zewnątrz: z wielu hotelowych restauracji mogą również korzystać osoby z zewnątrz. Jeśli zatem podczas zwiedzania najdzie Cię ochota na coś dobrego, to z powodzeniem możesz sprawdzić menu restauracji hotelowej znajdującej się w pobliżu.
4. Nie nakładaj jedzenia na zapas: częstą praktyką jest serwowanie posiłków w formie bufetu szwedzkiego. To świetna opcja dla tych, którzy lubią próbować różnych smaków i cenią sobie różnorodność na talerzu. I choć szeroka oferta dań kusi, to pamiętaj, żeby nie nakładać na talerz zbyt dużej ilości jedzenia. W każdej chwili możesz wrócić po dokładkę, a szkoda, żeby niezjedzona porcja się zmarnowała. Nie martw się też, że zabraknie jedzenia dla Ciebie. Jeśli śniadanie w hotelu jest serwowane od 8:00 do 10:00, oznacza to, że przez cały ten czas obsługa restauracji będzie uzupełniała bufet tak, by każdy gość najadł się do syta.
5. Na śniadanie przyjdź w kompletnym ubraniu: w złym tonie jest pokazać się w hotelowej restauracji w szlafroku i klapkach. Poza pokojem hotelowym gość powinien poruszać się w kompletnym ubraniu – chyba że ma zamiar skorzystać z basenu lub strefy spa.
6. Bagaże zostaw w pokoju: jeśli na obiad przychodzisz prosto po zwiedzaniu i masz ze sobą kurtki, plecaki czy inne bagaże, to najlepiej zostaw je w pokoju. Restauracja hotelowa to miejsce, gdzie goście chcą czuć się swobodnie i miło, a zarzucony rzeczami ciąg komunikacyjny to kiepska opcja.
7. Zadbaj o najmłodszych: weź dziecko za rękę i pokaż mu, jakie opcje ma do wyboru. Niech maluch zdecyduje sam, co będzie jadł. Dzieci, tak jak i dorośli wybierają oczami, więc nałożenie maluchowi tego, co rodzic uważa, że powinien zjeść, kończy się grymaszeniem. Niech rodzinny posiłek będzie miłym doświadczeniem zamiast okazją do kłótni! Ponadto coraz więcej restauracji w swojej karcie oferuje dania dedykowane najmłodszym, co również znacznie ułatwia trafienie w gusta nawet najbardziej wybrednych podniebień.
Przeczytaj także: Jak wybrać hotel na wyjazd? Oto warunki, które musi spełniać dobry hotel
Hotel i restauracja w jednym? Doskonale! Sprawdź nasze zestawienie aż 11 wyjątkowych hotelowych restauracji i nabierz apetytu na kulinarne podróże po Polsce.
Ta restauracja zachwyci Cię wyjątkowym klimatem. Jest bowiem zlokalizowana w XVIII-wiecznym zespole pałacowym otoczonym przepięknym ogrodem francuskim. W 2022 roku Stara Wozownia zyskała nawet tytuł najlepszej restauracji hotelowej w Polsce! I nie ma się co dziwić – szefem kuchni jest Sebastian Olma, który zwyciężył program TOP Chef. Pałac z restauracją mieszczą się zaledwie 50 km od Warszawy, więc z powodzeniem możesz wybrać się tu na sobotni obiad. Co dobrego zjesz na miejscu? Czekają na Ciebie dania bazujące na naturalnych i ekologicznych produktach. Skosztujesz tutaj m.in. doskonałego rosołu z bażanta, wyśmienitego combra czy obłędnego musu pistacjowego z malinami.
Red Salt Steak&Wine to raj dla prawdziwych smakoszy. Jeśli nie miałeś jeszcze okazji wziąć udziału w kulinarnym show, to koniecznie wybierz się do tego lokalu. Tutaj staniesz się świadkiem wyjątkowego spektaklu z wykorzystaniem stali, soli, ognia i ciekłego azotu. Efektem widowiska będzie kulinarna rozkosz, która rozpieści Twoje podniebienie! W restauracji Red Salt Steak&Wine skosztujesz takich specjałów jak: tatar wołowy (siekany przy stoliku), carpaccio wołowe, flambirowana polędwica, kraby kamczackie czy ostrygi tsarskaya. Pobyt w tym miejscu to doświadczenie, które na długo pozostanie w Twojej pamięci!
To idealne miejsce na smaczny lunch, elegancki obiad lub romantyczną kolację. Obiekt jest położony w przepięknym miejscu – przy ulicy Belwederskiej w Warszawie, tuż obok Łazienek Królewskich. Hotelowa restauracja Venti-tre jest uznawana za jedną z najlepszych w stolicy – zgadzamy się z tym w 100%! Możesz tutaj skosztować zarówno tradycyjnych polskich dań, jak i specjałów kuchni śródziemnomorskiej.
Ten hotel i restauracja położone zaledwie 20 metrów od plaży w Kołobrzegu zachwycą każdego gościa! Szefem kuchni jest tutaj Jakub Pawlak, którego praca została wyróżniona przez znany na całym świecie przewodnik po restauracjach: Gault & Millau. Wizyta w tym lokalu jest prawdziwą ucztą smaków – dania à la carte zachwycają pięknymi kompozycjami i bogactwem smaków regionalnych oraz międzynarodowych.
Magia Lubczyku w hotelu Havet to przytulne miejsce, które zabierze Cię w kulinarną podróż po smakach dzieciństwa, ale nie tylko! Zachwyci Cię tutaj różnorodność kolorów, smaków, faktur i doznań. Ciekawe połączenia, przepiękne kompozycje, wyjątkowe składniki – naprawdę można zakochać się w niemal każdej pozycji z menu. Spróbuj kiszonego łososia, pierogów z jelenia, zupy z ogórków kiszonych w kołobrzeskiej solance, boczku z dzika czy wielu innych czarujących dań. Jedno jest pewne – z tej restauracji nie wyjdziesz głodny!
Ten obiekt oczaruje Cię od samego progu. Restauracja Refektarz jest bowiem usytuowana w najstarszej i najbardziej klimatycznej części XIV-wiecznego zamku krzyżackiego w samym sercu Mazur! Tutaj ponadczasowa klasyka pięknie łączy się z nowoczesnością. Menu lokalu w całości jest oparte o sezonowe składniki, takie jak szparagi, raki, pieczona jagnięcina, dziczyzna, grzyby, ziemniaki czy śliwki. Po pysznym obiedzie na słodką ucztę zaprasza zamkowy cukiernik, który potrafi wyczarować prawdziwe cuda na talerzu.
To hotelowa restauracja w Zakopanem, która pozytywnie Cię zaskoczy. Połączenie góralskiej tradycji z kuchnią fusion – przyznaj sam, że brzmi to niesamowicie! W restauracji Vernus w Hotelu Crocus czekają na Ciebie takie smakołyki jak: żurek podhalański, kwaśnica na baraninie, krupnik na wędzonym pstrągu, schab z boczkiem i serem góralskim, placki ziemniaczane z gulaszem wołowym i wiele innych dań zaczerpniętych z kuchni międzynarodowej i regionalnej.
Ten lokal zachwyci wszystkich miłośników kuchni włoskiej. Spróbujesz tutaj bowiem oryginalnej pizzy wypiekanej na miejscu w prawdziwym włoskim piecu. Masz ochotę na więcej? Sięgnij po potrawy inspirowane smakami austriackimi, szwajcarskimi czy francuskimi! To jednak nie wszystko – elegancki bar w hotelu Tremonti zaprosi Cię wieczorem na łyk wyśmienitego wina w pięknym hotelowym lobby.
Podstawą menu tej restauracji hotelowej są lokalne ryby, sery, mięsa i jurajskie zioła, a prawdziwym przysmakiem są ślimaki z pobliskiego gospodarstwa. Szef kuchni lubi korzystać z francuskich inspiracji kulinarnych i to czuć! Smak dań podbija znakomite wino z tutejszej winnicy. Oprócz doskonałej restauracji do Twojej dyspozycji pozostaje także kawiarnia w holu głównym.
W toruńskim hotelu Copernicus funkcjonuje wyjątkowa restauracja Salt à la carte, która zaprosi Cię na wykwintny obiad lub romantyczną kolację przy świecach. Zupa rakowa, pierogi z kaczką, pieczony burak z warzywami i sosem pieczeniowym to zaledwie przedsmak uczty, która czeka Cię w tym lokalu!
To miejsce jest prawdziwą ucztą dla oka i podniebienia. Sala urządzona w stylu lat 30. XX wieku z przepięknym, otwieranym sezonowo tarasem wiedeńskim od progu wprowadzi Cię w dobry nastrój. W menu królują polskie rarytasy: ryby, dziczyzna i grzyby. Nawet krótki pobyt w tym miejscu zapada w pamięć na długi czas.
Elegancka restauracja hotelowa z wykwintnym menu to zapowiedź dobrze spędzonego czasu. Gdzie szczególnie warto się wybrać? Dzięki naszemu poradnikowi znasz już 11 niezawodnych miejsc, w których dobrze zjesz o niemal każdej porze dnia. Teraz wystarczy zarezerwować pobyt w wybranym hotelu. Nic prostszego!
Podobne artykuły
Zapisz się na newsletter i zyskaj!
Najlepsze oferty, podróżnicze inspiracje, prezenty na urodziny.