Muzea w Polsce kojarzą Ci się z nudą i szkolnymi wycieczkami? Myślisz, że to tylko zbiory starych przedmiotów? Z naszą listą kulinarnych muzeów szybko zmienisz zdanie! Tym razem zabieramy Cię na wycieczkę tropem turystyki kulinarnej i prezentujemy najciekawsze muzea jedzenia w Polsce. Dzięki nim poznasz różne regiony Polski od kuchni, zgłębisz tradycje naszego kraju oraz spróbujesz lokalnych przysmaków. A do domu wrócisz z głową pełną inspiracji!
Do niedawna turystyka koncentrowała się przede wszystkim na historii miejsca, jego architekturze i sztuce. Nierzadko mieliśmy do czynienia z tzw. „odhaczaniem” atrakcji. Takie podejście jednak się zmienia i współczesny turysta poszukuje czegoś więcej. Poszukuje autentycznych przeżyć i namacalnego kontaktu z kulturą odwiedzanego kraju.
Turystyka kulinarna narodziła się we Włoszech i szybko opanowała inne kraje Europy Zachodniej. Na podstawie swoich kulinarnych doświadczeń podróżnicy piszą blogi i książki. Czasem idą nieco dalej i przeprowadzają się do odwiedzonego kraju. Czy decyduje o tym kuchnia? Niewątpliwie jest jednym z czynników. Bo cóż jest lepszego niż sezonowe potrawy, regionalne przysmaki i pochodzące ze sprawdzonego źródła produkty?
To właśnie z potrzeby podróżowania w duchu slow narodził się trend na turystykę kulinarną. Pozwala ona turyście poznać kulturę i historię poprzez lokalne specjały i prawdziwie delektować się podróżą. Wbrew pozorom, kuchnia regionalna jest fantastycznym źródłem historii, anegdot i może okazać się rajem dla naszego podniebienia.
Wielu z nas omija muzea w Polsce ze względu na ich stałość, brak dynamizmu podczas zwiedzania i brak angażujących treści. A takie doznania daje właśnie między innymi jedzenie, smakowanie i delektowanie się regionalnymi potrawami. To czynny udział w procesie zwiedzania, nie tylko oglądanie wystawy. W związku z tym, muzea w Polsce i na świecie przechodzą zmiany, rozwijają się i bardziej nastawiają na odwiedzających.
Na przykład we włoskiej prowincji Parma znajdziemy Muzeum Makaronu, Muzeum Pomidora czy Muzeum Szynki, a w chorwackiej Puli – Muzeum Oliwy. Coraz więcej przybywa takich kulinarnych muzeów w Polsce. Specjalnie dla Was prezentujemy najciekawsze z nich!
To, że polska kuchnia obfituje w wiele pysznych potraw, wiemy od zawsze. Bez trudu wymienimy bigos, pierogi czy staropolski żurek. Jednak żadna z tych regionalnych potraw nie doczekała się muzeum w Polsce poświęconego historii i wyrobowi. Wśród kulinarnych muzeów królują wypieki. Które są naszym narodowym kulinarnym symbolem?
To miejsce nie wygląda jak standardowe polskie muzeum! I nie ma nic wspólnego z biernym oglądaniem ekspozycji – to interaktywność w czystej postaci. Odwiedzając toruńskie Żywe Muzeum Piernika należy nastawić się raczej na ręce pobrudzone mąką i zagniatanie ciasta na pierniki. Wchodząc do obiektu, dwukrotnie przeniesiesz się w czasie.
Najpierw do średniowiecza, gdzie poznasz tajniki wyrobu piernika i przygotujesz własne ciasto. Następnie w XX wiek, gdzie zobaczysz np. oryginalne maszyny służące do wypieku piernika i weźmiesz udział w artystycznych warsztatach dekorowania tego wypieku.
Jeśli odwiedzasz muzea ze względu na historię Polski i jej tradycje, to trafiłeś w idealne miejsce! Oprócz warsztatów, w muzeum zapoznasz się także z historią miasta oraz poznasz sposoby pakowania i promocji pierników dawniej. A to wszystko z humorem i dla wszystkich!
Co roku w okolicach 11 listopada w większości polskich piekarni i cukierni stery przejmuje jeden wypiek – rogal świętomarciński. Ten pyszny rogal z nadzieniem z białego maku powstał już ponad 150 lat temu i ma status Chronionego Oznaczenia Geograficznego, co oznacza, że może powstać tylko w Wielkopolsce według konkretnej receptury.
Jeśli chcesz poznać przepis na rogala świętomarcińskiego, przygotować go przy użyciu tradycyjnych narzędzi cukierniczych, a na koniec oczywiście go spróbować, koniecznie odwiedź Rogalowe Muzeum Poznania. Dla fanów słodkości takie muzeum to prawdziwa gratka! Mieści się w renesansowej kamienicy z widokiem na poznańskie koziołki. Dodatkowo, przy okazji wizyty w placówce nauczysz się kilku zwrotów w poznańskiej gwarze i dowiesz się nieco o historii miasta.
W muzeum zostały zgromadzone eksponaty zbierane przez wiele lat. Znajduje się tu wszystko to, co jest związane z wytwarzaniem chleba. Są to między innymi tematyczne pocztówki, maszyny i urządzenia, narzędzia, wyposażenie wnętrz, dokumenty z okresu XIX i XX wieku oraz archiwalne dokumenty z XVI i XVII wieku. Ideą i misją muzeum jest kultywowanie i nauka szacunku do chleba oraz związanych z nim tradycji i zwyczajów.
Twórcy muzeum chcą również uświadamiać, że spośród wypieków, polski chleb nie ma sobie równego! Na miejscu można własnoręcznie uformować i upiec pieczywo, co przybliża pracę piekarzy. Po zrobieniu chleba jest możliwość zjedzenia go oraz zakupu pamiątek.
Czy istnieją inne takie muzea w Polsce i za granicą? Muzeum Chleba w Radzionkowie jest jedynym poświęconym piekarstwu i ciastkarstwu obiektem w krajach Europy Wschodniej, porównywalne jedynie z podobnymi placówkami w Niemczech, Szwajcarii i Francji.
Jeśli Twoja wiedza o pszczołach zaczyna się i kończy się na tym, że dają miód – pora to zmienić! Takie muzea kulinarne to skanseny dla pożytecznych zagrożonych pszczół. Najlepiej odwiedzić Muzeum Miodu Pszczółkowskiego, w którym dowiesz się więcej po pierwsze o samych pszczołach i ich roli w środowisku, ale także o pracy pszczelarza. Zawód ten po latach zaczyna przeżywać swój renesans.
Eksponaty w muzeum, podarowane przez miejscowych pszczelarzy, obejmują m.in. stuletnią maszynę do odwirowywania miodu czy kolorowe ule w postaci kościółka, wiatraka i piekarni. W ramach wizyty nauczysz się odlewać świeczki z wosku pszczelego i spróbujesz Miodu Pszczółkowskiego. Jeśli standardowe muzea w Polsce znudziły Twoje dzieci, tutaj z pewnością ucieszy je możliwość przymierzenia kapelusza bartnika z siatką i gry w woskowe domino.
Nie znajdziesz w Polsce drugiego takiego muzeum, w którym zasmakujesz jedynego w swoim rodzaju sera. Oscypek to najbardziej charakterystyczny ser, który obecnie można kupić wszędzie. A jednak – prawdziwy wędzony możesz wytworzyć i spróbować tylko tam!
W zakopiańskim Muzeum Oscypka będziesz mógł pod okiem prawdziwych baców wytworzyć własny oscypek w wybranym przez Ciebie kształcie. To wyjątkowe muzeum pozwoli Ci posmakować różnego rodzaju serów i nauczyć się rozpoznawać, z jakiego mleka były wytworzone.
Jest to zwiedzanie połączone z warsztatami. Uczestnicy biorą więc czynny udział w wytwarzaniu sera, poznając jednocześnie tradycyjne sprzęty pasterskie. Takie muzea w Polsce są zatem okazją do integracji całej rodziny i edukacji poprzez zabawę!
Polska stoi produkcją piwa. W związku z tym niemało jest browarniczych muzeów w Polsce, a są one zwykle zlokalizowane przy browarach, które można zwiedzać. Najciekawsze naszym zdaniem jest Muzeum Browaru Żywiec, który działa w Żywcu już od 1856 roku! Jest jednym z obiektów Szlaku Zabytków Techniki Województwa Śląskiego wyróżnionym tytułem Gwiazdy Techniki. Od 2010 r. jest tzw. punktem kotwicznym Europejskiego Szlaku Dziedzictwa Przemysłowego.
Muzeum mieści się w 18 wykutych w skale salach. Zwiedzając browar poznasz składniki, z których powstaje złocisty trunek, przejdziesz się XIX-wieczną uliczką, zobaczysz wnętrze galicyjskiej karczmy i ówczesny sklep kolonialny. Zobaczysz także, jak wyglądały pierwsze tablice reklamujące piwo Żywiec, obejrzysz historyczne szklanki i kufle, a także dowiesz się, do czego służyły żetony piwne. A na koniec – orzeźwisz się podczas degustacji miejscowego piwa.
Coraz więcej Polaków interesuje się turystyką winiarską, czyli enoturystyką. Ale nie każdy wie, że w temacie produkcji wina nasz kraj również ma się czym pochwalić. A konkretnie – Ziemia Lubuska, gdzie istnieje długoletnia tradycja wytwarzania win. Pierwsze wzmianki o tamtejszym winie pochodzą już z początku XIV wieku!
Stolica regionu, Zielona Góra, to najdalej na północ wysunięte miejsce w Europie, gdzie istnieją winnice. W 2006 r. powstało tam Muzeum Wina. Ekspozycja pozwoli Ci poznać historię rozwoju winiarstwa, a także tajniki produkcji wina, dzięki zrekonstruowanej linii technologicznej. Zobaczysz, jak wyglądają np. prasy winiarskie, urządzenia do korkowania i etykietowania czy narzędzia do uprawy winorośli.
Muzeum Polskiej Wódki to zupełna nowość na mapie turystycznej Warszawy. Zlokalizowane jest w zabytkowym, neogotyckim budynku dawnych zakładów Warszawskiej Wytwórni Wódek „Koneser”, w których rozlewano takie kultowe marki wódek jak Luksusowa i Wyborowa. Główna ekspozycja mieści się w budynku Zakładu Rektyfikacji, czyli tam, gdzie ze spirytusu usuwa się wszelkie zanieczyszczenia i uzyskuje krystalicznie czystą wódkę.
Podczas wizyty w muzeum odwiedzisz wirtualną pracownię średniowiecznego alchemika i poznasz tajniki warsztatu gorzelnika. Dowiesz się też, jakie związki z polityką ma wódka i zobaczysz od kuchni pracę barmana. Na koniec spróbujesz znakomitej polskiej wódki. Muzeum oferuje również pakiety szkoleń, a za swój cel stawia edukację w dziedzinie odpowiedzialnego spożywania alkoholu.
Planujesz urlop w Ustce lub okolicach? Koniecznie dodaj na listę miejsc do odwiedzenia Zagrodę Śledziową w Starkowie, położoną na trasie ze Słupska do Ustki. Zobaczysz tu, jak w ciągu ostatniego tysiąclecia zmieniły się metody połowu śledzi oraz obejrzysz kolekcję opakowań i konserw na śledzie z ostatniego stulecia. Na koniec spróbujesz śledzi przyrządzonych na kilkanaście sposobów – w klasycznej i bardziej oryginalnej odsłonie.
Zagroda Śledziowa ma też w planach serwowanie śledziowych frytek! Na terenie zagrody znajdziesz sklep z pamiątkami i wędzarnię ryb. Kulinarne muzea w Polsce, gdzie można spróbować lokalnych specjałów, stanowią idealne dopełnienie każdej wycieczki!
Każdy region naszego kraju słynie z lokalnych przysmaków, dlatego muzea jedzenia w Polsce stale uatrakcyjniają swoją ofertę, a ich lista z roku na rok się powiększa. Jednak turystyka kulinarna to nie tylko muzea, ale również festiwale jedzenia skupione np. na konkretnych produktach – między innymi Festiwal Pieroga, Ziemniaka czy Święto Ogórka.
Alternatywą dla poznawania regionalnych smaków są wszelkiego rodzaju karczmy, zajazdy i bary. O to, co dobrego zjeść i gdzie, najlepiej zapytać też mieszkańców regionu, do którego się wybieramy. Będą wiedzieli, co jest najlepsze. Zachęcamy również do zapoznania się z menu restauracji przy hotelach znajdujących się w naszej ofercie! Taki sposób zwiedzania kraju oraz kulinarne muzea to doskonała propozycja dla całych rodzin i sposób na poznanie Polski od kuchni. Warsztaty, jedzenie i smakowanie regionu wszystkimi zmysłami integruje i jest dobrą zabawą dla każdego. Smacznego zwiedzania!
Podobne artykuły
Zapisz się na newsletter i zyskaj!
Najlepsze oferty, podróżnicze inspiracje, prezenty na urodziny.